Bruksläkare Julius August Nygren

Man 1810 - 1890  (80 år)


Personlig information    |    Media    |    Noteringar    |    Källor    |    Alla    |    PDF

 • Namn Julius August Nygren 
  Titel Bruksläkare 
  Född 22 Sept 1810  Billingsberg, Stavnäs socken, Värmlands län Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  • Finns inte i Stavnäs Födelse- och dopbok!
  Kön Man 
  Död 17 Dec 1890  Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
  • Bouppteckning:
   Närdinghundra häradsrätt (C) FII:26 (1883-1892) Bild 11000 / sid 901 (AID: v205363.b11000.s901, NAD: SE/ULA/11139)
  Syskon 11 syskon 
  Person-ID I281  Nygren
  Senast ändrad 11 Aug 2021 

  Far Pehr (Petter) Nygren,   f. 2 Feb 1772, Kristinehamn Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 22 Okt 1837, Katarina, Stockholm Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 64 år) 
  Mor Christina Charlotta Högvall,   f. 20 Nov 1778, Karlstad Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 5 Feb 1821, Strand, Värmskog (S) Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 42 år) 
  Gift 17 Apr 1797  Stavnäs socken, Värmlands län Hitta alla personer med händelser på denna plats  [2
  Familjens ID F9  Familjeöversikt  |  Familjediagram

  Familj Anna Dorothea Wilhelmina Bladin,   f. 10 Aug 1809, Hedvig Eleonora, Stockholm Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 3 Maj 1888, Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 78 år) 
  Barn 
   1. Richard August Nygren,   f. 12 Juni 1838, Stockholm Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 27 Jan 1886, Gävle Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 47 år)
   2. Frans Erhard Olivier Nygren,   f. 24 Aug 1840, Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats
   3. Hilda Helmina Ingeborg Nygren,   f. 29 Juni 1842, Ungunge Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 7 mars 1885, Nya Sandbergsgatan 1, Katarina Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 42 år)
   4. Algot Carl Axel Sigfrid Nygren,   f. 24 Maj 1844, Ungunge Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 14 Nov 1917, Gävle Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 73 år)
   5. Valborg Anna Heloise Nygren,   f. 8 Nov 1846, Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 23 Jan 1924, Kungsholmen, Stockholm Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 77 år)
   6. Vincent Leonard Nygren,   f. 1 Jan 1849, Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 28 maj 1894, II:2/205, Gävle Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 44 år)
   7. Ernst Harald Nygren,   f. 25 Juni 1851, Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 15 juli 1923, Maria församling, Stockholm (A) Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 72 år)
   8. Herta Julia Augusta Nygren,   f. 6 Mars 1853, Ununge Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 20 febr 1938, Kyrkbyn, Ingatorp Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 84 år)
  Senast ändrad 19 Jun 2012 
  Familjens ID F129  Familjeöversikt  |  Familjediagram

 • Text-dokument

  Dödsnotis
  Husförhör 1851
  Husförhör 1851

 • Noteringar 
  • Julius August Nygren född den 22 april 1810.

   Han var gift med Anna Dorothea Wilhelmina Bladin, som var född den 1 juli 1809. Död 1888.

   Makarna fick 8 barn.

   Julius August var bruksläkare vid Skebo bruk.
   Som ung var han mycket sjuklig. Gick på kryckor. Utskriven från Liljedahl till Stockholm 1837.

   Han skrev flera poem, som har publicerats i Carlstads tidning under 1834.

   Barnen blev stadsmäklare, grosshandlare, bokhållare och ångbåtsbefälhavare.

  • ACK, EN SÅDAN OHYGGLIG HÄNDELSE

   ?Ett brev om Gävlebranden 1869?
   Gävle den 12 juli 1869.

   Min älskade Gumma!

   Tack för telegrammet av gårdagen, jag fick det nyss och svarar på det genast- - Jag hoppas du även fick mitt telegram av gårdagen! Ack en sådan ohygglig händelse ? Gud vare lov att det för oss och mamma är ej är värre än det är. ? En Guds lycka att Lennstrands gård blev räddad annars finns endast ca 20 gårdar kvar av de närmare 700 som låg på norra sidan ån. Lasarettet kvarstår oskadat men därifrån ända ned till Phoenix är allt jämnat med marken. ? En sån natt i förrgår natt!

   Vi fick våra saker, det jag fick ut av vårt och alla mammas ut till Nynäs och tillbringade natten i deras paviljong. Det helregnade, åskade och blixtrade rysligt. - Alla våra saker blev våta, dock inte så farligt. Nu har vi allt här igen. ? Förmaksmöbeln utom några stolar och bordet, som Piano, fiol, soffa etc brann upp, likaså hela Kabinettsmöbeln, schiffonien etc. likaså, men ditt sybord räddade jag.
   I sängkammaren fick jag ut allt utom sängen (sängkläderna räddade) och nattbordet.

   I köket fick vi endast ut skriftbordet . ? Alla våra kläder, vårt linne och säkerhetshandlingar samt brandförsäkringsdokumenten och böckerna fick jag bärgade. Endast dina 2 sidenklänningar som Lena lagt ned i en kista och ställt ut på gården brann upp för vi hann ej undan med mer än vi lassat på, förr än elden var omkring oss. Vi får ju därför vara lugna och tacksamma mot Gud för att det ej gick värre för oss. Den förlust vi har skall Northem ersätta. Även silvret fick jag undan.

   Sönderskrubbat och skavt är det vi fick med oss, litet svett också. Algot fick allt utom kläderna förstört men han har försäkrat. Wilhelm miste allt utom lite kläder, men även där är det försäkrat. Algot och _Wilhelm och Hilda bor nu på Sweden. Ernst lär bo i Sätra hos Brandtens. Jag tror inte han hann rädda sina kläder ens. Axels alla kläder är bärgade. Vi har det bra här.

   Min önskan och hjärtliga bön till Dig är att Du ej oroar dig det minsta utan lugnt fortsätter badkuren. Din låda med filtar etc. hann ej komma med Sture men går nu med Humboldt. Här är ej roligt att vara så att du mår bättre där och jag är lugnare då. Jag har naturligtvis mycket att ordna med så att jag ej för ögonblicket kan resa, men jag kommer snart till Dig på någon dag.

   Jag har över 1000 R. fordringar i staden som jag kan leva på till att börja med och sedan så tror jag här blir mycket stora affärer ty 8 a` 10.000 personer är husvilla och utan mat som skall äta något. Hyrorna stiger oerhört. 2 rum nere hosennstrands kostar 100 R i månaden. Jag har gjort upp med Mamma att hon om 14 dagar flyttar till Stockholm och jag övertar hennes våning till samma hyra som hon själv har nu. Hyr jag då ut 2 rum så kan jag i dess ställe få ett kontor på söder där alla människor bor. Berggrens hus vid Nybron blev räddat märkvärdigt nog och där kommer Gubben Grape att bo.

   Annars bor de på landställena, och i byarna runtomkring. Då jag såg och hörde alla dessa stackars familjer med många barn mitt i natten i förfärligt väder liggande ute på åkrar och vägar, barnen som var våta frös och nu därtill svälter så kan jag inte annat än tacka Gud för att han ej ställt oss på lika prövningar i staden. En lycka var det att Du var borta i Telje ty därigenom slapp jag ha omtanke för Dig och kunde ägna mig uteslutande åt bärgningen och mig själv.

   Här är en ryslig syn, alla dessa nakna murar och skorstenar i tusental och viken olidlig stank och lukt samt då allt är rökigt. Södra sidan om ån är visserligen hotad av flyeld från elden i ruinerna här på norra sidan men jag tror ingen fara bllir sedan man nu lyckats rädda Brädgårdarna ty då hade elden rasat även utom staden. Var nu förståndig och lugn min älskade Thekla ? stanna där lugnt och bada och laga att du blir frisk det är huvudsaken. Jag sköter mig nog här ändå, lita på det. Hälsa vännerna där. Må väl, skriv snart, jag skriver åter så snart jag får tid.

   Din evigt tillgivne och trogne Richard.

   PS. Lilla fågeln är räddad även han. Luthens fick undan endast litet kläder. De bor på Fiskartorpet. Ann på Rio. Hur de fick bärgat vet jag inte ännu. Elma blev sjuk just då Katastrofen inträffade, men är nu bra igen. Berndsons bor i Hemlingby. David Grapes hos Löfvanders på Alvik. Tandfjells på Holmsund, men de har hela sitt lager räddat här oss. Det var oförsäkrat. Lena har varit outtröttlig i sina försök att bry sig om oss. Så att henne är vi stor tack skyldiga ? Anna har även gjort vad hon kunnat ? Mamma och Alida hälsar dig hjärtligen.

   Det strömmar flera tusen människor från landet in hit för att hjälpa men tillgången på föda blir därigenom knappare. Undsättningen kommer dock snart. Det var så hett vid stora ån fastän det brann på endast ena sidan, att vattnet puttrade och kokade i ån. Troligen till följd av den massa brännvin, vin, olja etc. som rann ned dit.
   ---------

   Detta brev har överlämnats till stadsarkivet såsom gåva av fröken Gurli Nygren, Stockholm. Brevet är skrivet av hennes far, stadsmäklaren Richard Nygren till hustrun Thekla, som vid branden vistades i ?Telje? för bad och rekreation.

   I brevet nämns namnen Algot och Ernst. Det var Richard Nygrens bröder, grosshandlaren Algot Nygren och tobakshandlaren Ernst Nygren. Syskonen Nygren kom från Skebo i Ununge, där fadern var bruksläkare. Av bröderna har Algot Nygren gjort sig känd som donator. Han dog ogift, och donationen till Gävle stad skulle gå till stadens prydande och förskönande ? för parker, planteringar, för köp av konstverk m m.
   Richard Nygren skriver med vacker handstil, men brevet är delvis svårläst; då arket är fullskrivet på längden, fortsätter han att skriva tvärs över den redan skrivna sidan.

 • Källor 
  1. [S651] Ununge FI:2 (1889-1894) Bild 120 (AID: v91537.b120, NAD: SE/SSA/1579).

  2. [S432] Stavnäs EI:2 (1785-1860) Bild 16 / sid 25 (AID: v8295.b16.s25, NAD: SE/VA/13499).