Harald Stake

Harald Stake

Man 1598 - 1677  (79 år)

Personlig information    |    Media    |    Noteringar    |    Källor    |    Alla    |    PDF

 • Namn Harald Stake 
  Harald Stake (1598-1677)
  Harald Stake (1598-1677)
  Friherre, riksråd, generallöjtnant och guvenör i Bohuslän.
  Målningen finns på Regementsmässen i Vänersborg.
  Född 20 Jun 1598  Hönsäter, Österplana Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
  Kön Man 
  Död 28 Sep 1677  Hönsäter, Österplana Hitta alla personer med händelser på denna plats  [2
  Person-ID I60  Nygren
  Senast ändrad 27 Jun 2020 

  Far Erik Olofsson Stake,   d. 29 Sep 1598 
  Mor Ingeborg Posse,   f. Hällekis, Medelplana. Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 4 Sep 1651, Hönsäter, Österplana. Hitta alla personer med händelser på denna plats 
  Familjens ID F114  Familjeöversikt  |  Familjediagram

  Familj 1 Magdalena Sparre af Rossvik,   f. 3 Nov 1612, Rossvik, Husby-Rekerne Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 1 Jun 1656, Lilla Bjurum, Vättlösa Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 43 år) 
  Barn 
   1. Anna Haraldsdotter Stake,   f. 2 Jun 1646,   d. 3 Apr 1730  (Ålder 83 år)
   2. Erik Haraldsson Stake,   f. ca 1643, Hönsäter Hitta alla personer med händelser på denna plats,   d. 13 Feb 1672, Livered, Hålanda (P) Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder ~ 29 år)
   3. Kerstin Haraldsdotter Stake,   f. 1640,   d. 1677-09-00, Österplana Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder ~ 38 år)
   4. Carin Haraldsdotter Stake,   f. 20 Feb 1641,   d. 6 Mar 1709, Fågelås kyrka, Skaraborgs län Hitta alla personer med händelser på denna plats  (Ålder 68 år)
  +5. Ingeborg Stake
  Senast ändrad 27 Jun 2020 
  Familjens ID F152  Familjeöversikt  |  Familjediagram

  Familj 2 Carin Bielke,   f. 1599,   d. 17 Apr 1695  (Ålder 96 år) 
  Gift 10 Aug 1662 
  Senast ändrad 27 Jun 2020 
  Familjens ID F761  Familjeöversikt  |  Familjediagram

 • Foton


 • Noteringar 
  • Harald Stake.

   Friherre mm

   Friherre till Vik, Herre till Hönsäter, Österplana och Lilla Bjurum, Vättlösa, Ökna i Bogsta socken
   och Forsby i Knivsta socken.

   Kammarpage hos hertig Johans av Östergötland gemål, hertiginnan Maria Elisabet 1614.
   Kammarjunkare hos Gustaf II Adolf 1618. Tog 1620 tjänst i Holland vid Prins Moritspav
   Oraniens livgarde. Fänrik vid vid överste Johan Reuters regemente i sverige 1623. Kornett vid
   Upplands ryttare 1624.äradshövding i Stranda härad i Kalmar län 1625.*

   Löjtnant vid Västgöta kavalleriregemente 1627. Major 1634. Överstelöjtnant 1635. Överste vid
   Västgöta kavalleriregemente den 20 april 1638.*

   Landshövding i Skaraborgs län 1648. Generalmajor vid kavalleriet 1657. Guvvernör i Bohuslän
   1658. Riksråd 1658. Generallöjtnant 1659. Krigsråd 1664. Sändes i augusti 1620 till Holland av
   konung Gustaf II Adolf för att lära sig krigskonsten.
   räddade hertigen av Braunscheig ur spanjorernas händer vid slaget vid fleurus 19 augusti
   1622. *

   Följde Gustaf II Adolf ut i det 30-åriga kriget. Räddade kungen från att bli tillfångatagen vid
   slaget vid Wurten 1631. Berömdes för den tappra gärningen av kungen som behöll honom i sin
   personliga tjänst,*

   Deltog i slagen vid Leipzig, Halle, Leck, Erfurt, Wurzburg, Donauwerth, Nurnberg och Lutzen.*
   Fich i en skärmytsling vid Luben 1635 tungan genomstungen och blev illa skjuten i
   kindbenen.*

   Fördes i fångenskap till Köningsberg men utväxlades 1737. Förde befäl på 1640-talet över
   trupper som kämpade mot de danska generalerna Krabbe och Hannibal Schestedt. Fick efter
   freden Bohuslän i belöning och förbättrade där fästningarna Carlsten, Gustafsborg och Bohus
   samt "inrättade" Bohuslän på svenskt sätt.
  • Tapper krigare men grovkorning poet.
   Införd i NLT 1998   Harald Stake hade efter ett långt liv i fält anförtrotts försvaret av Bohus fästning, när danskarna 1676 ånyo försökte återta de landskap som förlorats 1658 i Roskildefreden. Bohus fästning låg som ett lås för hela Västsverige och innehavet av denna fästning kunde avgöra hela kriget. Föll Bohus skulle danska trupper invadera Bohuslän och Västergötland med mord och brand som följd. Det visste generationer av västsvenskar, krigets grymhet var känd av alla och man fruktade det.

   Men Bohus skulle förbli svenskt, det hade Harald Stake bestämt och själv deltog han därför aktivt i striderna. Han lär som 78-årig ha lyfts upp sin häst med svärd i hand för att leda ett utfall från fästningen. Detta slutade lyckligt och han visade därmed med kraft att andan från trettioåriga kriget levde kvar.

   Stakes motståndare vid Bohus hette Gyldenløve och det är under den fortsatta belägringen av fästningen som denne skriver ett brev till den svenske befälhavaren med krav på omedelbar kapitulation. Mäkta förgrymmad griper då Stake till pennan och skickar med ilbud följande dikt som svar:

   "Sittjande skitande fick jag ditt brev;

   ju mera jag läste, ju mera det drev.

   Marken var bar och det fants intet löv.

   Därför tog jag ditt brev och tårckad min röv"

   Som svar på en begäran om kapitulation torde brevet vara minst sagt originellt; diplomatins språk behärskade inte Stake. Men svarets innebörd var tydligt nog och kunde knappast missförstås.

   Dasshumor?

   Stake har av många betecknats som ett råskinn i avsaknad av all boklig bildning och någon sanning ligger väl i detta. Hans dikt är knappast poetisk utan liknar de verser som förr talade från torrdassens väggar; en odör av dasshumor svävar onekliigen omkring den. Dikten var känd på 1800-talet, men seklets viktorianska anda förbjöd den att komma i tryck. Modiga historiker vågade först på 1900-talet med viss bävan göra den känd. Känsliga personer varnades dock för de anstötliga raderna och kvinnliga läsare uppmanades att hoppa över dem.

   Man kan i efterhand fundera över Stakes ordval, men Sverige var en ny stormakt och bildade svenskar var det ont om. All polityr var ytlig och det dagliga talet säkert råbarkat, förmodligen har Stake återgett vanligt svenskt talspråk i sin mustiga dikt. Men han hade säkert också ett syfte. Det gällde att uppmuntra soldaterna under den långa och svåra belägringen. Sannolikt hade de lättfattliga raderna med de folkliga ordvändningarna psykologisk effekt, liksom hans utfall med värja i hand. Inte skulle dansken komma åt Bohus inte! I ord och handling hade Harald Stake visat att fästningen skulle förbli svensk.

   Belägringen misslyckades också, en dansk invasion förhindrades därmed och det var i hög grad Stakes förtjänst.

   Begravnings tal.

   När Harald Stake 1678 begravdes på Österplana kyrkogård höll kyrkoherden i Österplana, Andreas Hasselberg, en likpredikan i tidens anda. Han räknar där upp alla Stakes meriter och de var många. Talet varade i timmar; han hade varit i holländsk krigstjänst, deltagit i nästan alla slag under trettioåriga kriget, varit landshövding både i Skaraborgs- och Bohus län, han var friherre, general, riksråd och krigsråd. Vidare omnämns att han under tre krig, Hannibalfejden 1645, Krabbekriget 1658 och Gyldenløvekriget 1676, framgångsrikt och modigt försvarat och räddat Västsverige.

   Kyrkoherden omtalar också att Stake 1631 räddade livet på Gustav II Adolf med fara för eget liv, att han blivit illa sårad 1637 med krossat kindben och genomstungen tunga och att han tagits till fånga i Tyskland.

   Enligt den gode Andreas Hasselberg framstår Harald Stake som en god make och far, en tapper och oförvägen krigare och en förstklassig administratör och byråkrat.

   Hur är det då med sanningshalten i en likpredikan från 1600-talet? Kan inte skönmålningen av den döde bli alltför gräll och yvig? Misstanken ligger nära till hands. Men den kan nog avfärdas av två skäl. För det första finns kyrkoherde Hasselbergs predikan bevarad i Uppsala universitetsbibliotek och den verkar ha tillkommit efter omfattande forskningar och intervjuer. Stake begravdes närmare ett år efter sin död varför god tid funnits att söka sanningen. För det andra så skulle säkert de närvarande begravningsgästerna ha reagerat för uppenbara osanningar och överdrifter.

   Inga förläningar.

   Stakes utnämning till friherre 1654 verkar välförtjänt, men förläningar i form av gods och gårdar uteblev. Gustav II Adolfs löften kom bort efter hjältekonungens död, Drottning Kristinas förbindelser tog hon med sig till Rom och Karl X Gustavs utfästelser gick i graven med honom. Någon jorddrott blev han aldrig.

   Harald Stake hade nog ändå tillräckligt för att klara både sig och sin stora familj men nog verkar det orättvist att Stakes samtida Magnus De la Gardie formligen överöstes med gods och gårdar. Kanske grämde detta ibland Stake, men han hade knappast tid att grubbla så mycket på detta. Hela sitt liv hade han fullt upp med ansvarsfulla uppdrag.

   Monument på Österplana kyrkogård.

   År 1971 invigdes på Österplana gamla kyrkogård en minnessten över Harald Stake. Det skedde i samverkan mellan församlingen, hembygdsföreningen, Kungl. Västgöta Regementes officers och kamratföreningar och landsantikvarien. Det var en högtidlig ceremoni och även om hyllningen kom något sent så verkar Harald Stake vara värd den. Stenen minner ju inte om hans poetiska insatser utan om hans roll som fosterlandets försvarare.

   De adelsvapen som bars vid Stakes ståtliga begravningsprocession finns i dag förvarade i Hönsäters kapell och vittnar på sitt sätt om svensk barock och om den storhetstid då ärat vårt namn flög över jorden.   Gift 1:o 1639-02-04 med Magdalena Sparre af Rossvik, född 1612-11-03, död 1656-02-01 på Lilla Bjurum och begraven s. å. 1/6 i Vättlösa kyrka, dotter av ryttmästaren Bengt Göransson Sparre af Rossvik och Kerstin Åkesdotter Bååt.   Barn:
   Kerstin
   Född 1640
   Död 1677-09-00 och begraven 1678-09-08 i Österplana kyrka.
   Gift 1661-03-31 i Stockholm med landshövdingen friherre Åke Ulfsparre af Broxvik. nr 37, i hans 1:a gifte, död 1701.

   Carin
   Född 1641-02-20
   Död efter 1709-03-06 och begraven i Fågelås' kyrka Skaraborgs län.
   Gift 1:o med kammarherren och kaptenen Ture Turesson (Natt och Dag), friherre Natt och Dag, nr 23, född 1626, död 1660.
   Gift 2:o med sin svågers syssling, generallöjtnanten och landshövdingen Johan Hård af Segerstad, i hans 2:a gifte, född 1617, död 1691.

   Erik
   Kaptenlöjtnant.
   Död 1672-02-13 i Livered, Hålanda (P)

   Bengt
   Född på 1640-talet
   Död ung

   Anna
   Född 1646-06-02
   Död 1730-04-03 på Moanäs i Fågelås' socken och begraven s. å. 15/4.
   Gift med översten Gustaf Hård af Segerstad, nr 17, död 1688.

   Märta
   Född 1647
   Död 1714-10-00 och begraven i Segerstads kyrka.
   Gift 1670-02-12 på Öjared med överstelöjtnanten friherre Gustaf Miles Fleetwood, född 1642, död 1705.

   Johan
   Löjtnant
   Död 1710

   Åke
   Död som barn

   Gustaf
   Student i Uppsala: 1662-09-25.
   Erhöll 1669-07-15 respass till främmande land.
   Död ogift 1672-10-28 i Leiden i Holland.

   Ingeborg
   Levde 1679.
   Gift 1:o med överstelöjtnanten Sven Ribbing, född 1640, död 1677.
   Gift 2:o 1685-01-25 på Ökna med landshövdingen Arent Carlsson Silfversparre, född 1646, död 1726.
   —————————————————————————————————————————————

   Gift 2:o 1662-08-10 med (friherrinnan) Carin Bielke, född 1599, död 1695-04-17 och begraven i Lundby kyrka, dotter av riksrådet och ståthållaren Claes Bielke, friherre till Vik, och hans 2:a fru Elsa Bielke.

 • Källor 
  1. [S7] .

  2. [S8] .